Nio tips för att lyckas bättre när du söker jobb online

Internet har utan tvekan drastiskt förändrat hur människor söker jobb idag. Det har troligtvis gått ett par år sedan du senast skickade ditt CV via post eller fax. Nedan är nio tips att tänka på när du söker jobb online.

1. Tänk stort.
Börja med att besöka de stora jobbsajterna som t ex CareerBuilder.se för att få tillgång till ett gediget utbud av tjänster. Företag i alla storlekar och i alla branscher kommer sannolikt att lista sina tjänster på seriösa jobbsajter. Att gå in på mindre, nischade webbplatser kan vara bra men om du är vid ett vägskäl i din karriär eller är villig att flytta har de stora jobbsajterna ett bredare utbud.

2. Fokusera inte enbart på nyligen publicerade platsannonser.
Många gör misstaget att begränsa sin sökning till tjänster som blivit publicerade de senaste dagarna. Tänk på att en platsannons som publicerats för en månad sedan fortfarande kan vara aktuell, särskilt om det är en tjänst som kräver en specifik kompetens. Eftersom de flesta arbetssökande lägger fokus på nya inlägg är det även ofta mindre konkurrens om dessa tjänster. En daterad platsannons speglar inte kvaliteten på företaget eller på den potentiella anställningen.

3. Besök rekryteringssajter.
Förutom att vara aktiv på jobbsajter, gå in på de rekryteringsföretag som specialiserar sig på just det du söker. Här kan du göra specifikt riktade sökningar och även ta hjälp av rekryterare som kan hjälpa dig i din karriär.

4. Surfa runt.
Jobbsajter kan också fungera som en språngbräda för andra möjligheter, t ex kanske du hittar en tilltalande tjänst som du är överkvalificerad för. Även om du inte är rätt för just denna roll, vet du nu att bolaget anställer. Besök potentiella arbetsgivares hemsidor för att se ytterligare lediga tjänster och skicka ditt CV och personliga brev för eventuella framtida öppningar. Vissa företag använder sina anställdas rekryteringsbloggar som ett verktyg för att sprida information om företaget och eventuella vakanser. Det är också ett bra sätt för att bygga relationer med potentiella blivande kandidater.

5. Socialisera.
Ett av de mest effektiva sätten att hålla dig uppdaterad på intressanta möjligheter är att jobba upp ett brett nätverk. Se till att vara aktiv i diverse olika forum och knyt nya kontakter. Internet och sociala medier gör det enklare än någonsin att nätverka.

6. Skicka inte samma CV till alla.
På de flesta jobbsajter är din ansökan bara är ett klick bort. Men tänk på att inte skicka iväg samma CV till varje företag du kommer i kontakt med. Rekryterare letar efter ansökningar som är direkt riktade till företaget och den specifika tjänsten. Ta dig tid att skräddarsy ditt CV till varje specifik möjlighet.

7. Tänk på din stavning och grammatik.
Att ansöka på nätet är bekvämt men kan bli kostsamt om du inte är försiktig. Tänk på stavning och grammatik när du fyller i din information direkt i ett formulär online.

8. Leta försiktigt.
Det finns en tid och en plats för allt. Att leta efter ett nytt jobb på arbetstid är en dålig idé. Din arbetsgivare har rätt att kontrollera de webbplatser du besöker och den e-post du skickar. Så motstå frestelsen att jaga nytt jobb på kontoret om du för tillfället vill behålla din nuvarande tjänst.

9. Följ upp!
När du söker jobb på nätet är det viktigt att du följer upp med potentiella arbetsgivare efter att du skickat in ditt CV. Många ansökningar faller mellan stolarna just pga att kandidater missar detta. Om du har skickat in din ansökan och inte hört tillbaka, ring eller skicka ett mail för att försäkra dig om att rekryteraren fått ditt CV. Då bekräftar du även ditt intresse för tjänsten. Och oroa dig inte, du kommer inte att irritera arbetsgivaren.

Lycka till med jobbsökandet!

Extrajobb under hösten?

Ska du fortsätta dina studier under hösten? Börja tidigt att söka extrajobb så att du drygar ut plånboken redan nu. Hittar du inte vad du söker ladda upp ditt CV så får du automatiskt mail med nya jobb som matchar just dig.

Nu börjar det finnas sommarjobb att söka

Nu börjar företagen publicera aktuella sommarjobb, inom kommer når vi toppen då det kommer finnas som mest lediga sommarjobb att söka. Börja ditt förberedande i tid;

- Sök fram de bolag du helst av allt skulle vilja jobb på, börja kontakta dem
- Förbered dig inför intervjun
- Börja skriva samman ett CV och ett personligt brev så att du snabbt kan söka jobben som publiceras

Lycka till

 

Extrajobb under hösten/julen

Redan nu börjar företag att söka efter dig som kan extrajobb under hösten och framförallt under julhandeln. Se till att vässa ditt CV och var beredd att skicka din ansökan. Det är många sökande så det gäller att vara tidigt ute då intervjuer ofta sker löpande.

 

Sommarjobb 2014

Samlar du erfarenhet just nu samtidigt som du pluggar? Börja fundera kring vilken erfarenhet du behöver få att få det sommarjobb du önskar sommaren 2014. Börja skriv på ditt CV och personliga brev redan i höst för att hitta öka dina chanser för att få ett sommarjobb 2014.