Nu börjar det finnas sommarjobb att söka

Nu börjar företagen publicera aktuella sommarjobb, inom kommer når vi toppen då det kommer finnas som mest lediga sommarjobb att söka. Börja ditt förberedande i tid;

- Sök fram de bolag du helst av allt skulle vilja jobb på, börja kontakta dem
- Förbered dig inför intervjun
- Börja skriva samman ett CV och ett personligt brev så att du snabbt kan söka jobben som publiceras

Lycka till

 

Extrajobb under hösten/julen

Redan nu börjar företag att söka efter dig som kan extrajobb under hösten och framförallt under julhandeln. Se till att vässa ditt CV och var beredd att skicka din ansökan. Det är många sökande så det gäller att vara tidigt ute då intervjuer ofta sker löpande.

 

Sommarjobb 2014

Samlar du erfarenhet just nu samtidigt som du pluggar? Börja fundera kring vilken erfarenhet du behöver få att få det sommarjobb du önskar sommaren 2014. Börja skriv på ditt CV och personliga brev redan i höst för att hitta öka dina chanser för att få ett sommarjobb 2014.

Förbered dig för din framtida karriär redan under studietiden

Om du tidigt engagerar dig i din karriär och utnyttjar allade kontakter som du knutit under din studietid har du bättre chanser att lyckas i ditt jobbsökande. Vänta inte tills du fått ditt examensbevis i handen. Det finns massor att göra för att bredda din väg…

 • Knyt kontakter med arbetsgivare:
  Genom att engagera dig i föreningar och delta på arbetsmarknadsdagar så ökar du dina chanser att få ett bra jobb direkt efter avslutade studier.
 • Använd karriärcentret på din högskola eller universitet:
  De personer och resurser som finns där är där för att hjälpa dig med råd, tips och feedback
 • Skaffa ett extrajobb:
  Ett gyllene tillfälle att tjäna pengar och knyta kontakter på samma gång!
  Extrajobb och studentjobb hittar du här

För mer råd och tips, gå gärna in på CareerBuilders karriärblogg:
www.careerbuilder.se/blog/

CareerBuilders Karriärblogg

Hur förbereder du dig för din framtida karriär?

Studenten och jobbsökaren Olles bästa jobbsökartips: ”Cut the crap!”

Vi på CareerBuilder har pratat med Olle Berntson som är studerande och jobbsökare för att ta del av hans erfarenheter som jobbsökande som student.

Hej Olle! Berätta, vem är du?

”Jag heter Olle Berntson, är 26 år gammal och pluggar Medie- och kommunikationsvetenskap på JMG vid Göteborgs universitet. Tidigare har jag pluggat Statsvetenskap och Engelska samtidigt som jag har arbetat med diverse extrajobb. Utöver mina studier har jag haft drygt 10 olika anställningar av olika kaliber, bland andra inom försäljning, kundtjänst, support och rekrytering. Jag har i princip aldrig gått helt arbetslös trots att jag har levt i en småstad större delen av livet.”

Vilka är dina allra bästa jobbsökartips?

”Mitt bästa tips kring att söka jobb är först och främst – Cut the crap!
En rekryterare har läst många personliga brev och är troligen inte särskilt intresserad av någons katt, lunchvanor eller andra, för jobbet irrelevanta angelägenheter. Att skriva om sina intressen kan givetvis vara väldigt fördelaktigt om intressena skvallrar om egenskaper som är bra för anställningen i fråga, men i övrigt blir det bara mycket onödig text. Att försöka sätta sin i chefens situation och fundera på vad man själv skulle vilja läsa brukar vara en god idé. Det är inte så stor skillnad på människor enbart på grund av titel.”

”Mitt andra tips är att försöka sticka ut men samtidigt hålla sig till ämnet.
En rekryterare har troligen läst otaliga ansökningar som inleds med hur flitig, arbetsam, lojal etc. en person är. Det säger ärligt talat inte så mycket utan blir mer någonting man skriver för att man ”ska”. En klyscha blir inte bättre för att andra använder den. Var ärlig och beskriv dig själv utan att försöka vara någon du inte är. Givetvis bör man vara selektiv och betona sina positiva egenskaper mer än de negativa, men det ska fortfarande beskriva dig och inte någon du tror att den potentiella chefen vill att du ska vara. Det behöver dessutom nödvändigtvis inte ens vara rätt.”

”Till sist, slappna av!”
Det må låta enkelt, men att stressa upp sig löser aldrig någonting. Skriv avslappnat, gå till intervjun avslappnad och bete dig avslappnat. Det tyder på självsäkerhet och det är alltid positivt! Världen går inte under om du inte får jobbet, och den inställningen kan mycket väl ge dig jobbet.

Tack Olle och lycka till med studierna och jobbsökandet!